Anchetă din cauza speculei cu produse sanitare: cine poate fi tras la răspundere că a vândut spirt la suprapreț

de: Ciprian Ioana
26 03. 2020

În plină pandemie de coronavirus, prețurile produselor sanitare au explodat. Autoritățile anchetează aceste situații și vor să dacă acele scumpiri chiar sunt justificate.

Piața produselor sanitare a explodat în plină pandemie de coronavirus, iar autoritățile se uită cu atenția la acest fenomen. Există produse care și-au dublat prețul, chiar într-o perioadă în care Guvernul vrea plafonarea acestora sau chiar rechiziționare pe anumite linii.

Consiliul Concurenței are în derulare mai multe anchete.

Există posibilitatea ca prețurile să fi crescut fără vreo înțelegere, din cauza problemelor generate în domeniul transporturilor. Dar, la fel de bine, poate fi vorba de o speculă și chiar de înțelegeri de tip cartel.

Produse sanitare foarte scumpe. Speculă sau majorări justificate?

Consiliul Concurenței susține că are în desfășurare mai multe anchete pe această zonă.

„Vedem creşteri mari de preţuri la produsele sanitare, echipamente de protecţie, dezinfectanţi. După cum se ştie, pe zona aceasta au fost interzise exporturile, iar Guvernul importă, prin Unifarm sau prin alte instrumente, echipamente de protecţie. Au fost identificaţi producători din ţară care îşi reprofilează activitatea şi încep să producă măşti sau dezinfectanţi. În orice caz, aceasta este o piaţă care clar nu funcţionează bine. (…) dacă suspiciunile se confirmă vom aplica amenzi”, a spus Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului.

Există posibilitatea ca prețurile să fi crescut din cauza logistice – probleme în transporturi și altele. Numai că unele produse și-au dublat prețul și ceva pare în neregulă

„Dacă vedem o creştere de 10-20%, bun, e o creştere excepţională, cum sunt şi perturbări ale lanţurilor de producţie şi logistice, deci anumite creşteri de preţ pot apărea corect în această perioadă. Dar dacă vedem creşteri foarte mari, cum sunt acum la unele produse, de 100%, atunci va trebui să venim cu alte mijloace de intervenţie.(…) În legislaţia de urgenţă sunt prevăzute măsuri precum rechiziţionarea produselor şi stabilirea preţurilor de către autorităţi. Sunt mijloace mai brutale, pe care nu e bine să le luăm cu uşurinţă, dar dacă va fi nevoie vom ajunge acolo…”, a subliniat şeful Concurenţei, citat de AGERPRES.

Anchetele se desfășoară împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi cu Ministerul Sănătăţii, a mai precizat Bogdan Chirițoiu.

Pe de altă parte, prețurile la alimente par că sunt în regulă și nu s-au observat scumpiri exagerate. Deocamdată, statul nu are de ce să intervină acolo.